Iets meer blauw

Jaren geleden had ik een collega en die weigerde om aan de managementdrives mee te doen. Hij reisde veel en kwam daardoor op plekken op deze aarde waar regimes de dienst uitmaakten. ‘Ik heb te vaak gezien dat het doorslaat zo’n profilering’ zei hij en dat is me bijgebleven.

Telkens als ik ‘er moet iets meer blauw in de organisatie’ hoor, moet ik aan zijn uitspraak denken. Alsof je het probleem oplost met het vervangen van een paar medewerkers met iets meer blauw in hun profiel. Wat ‘iets meer blauw’ betekent  blijft vaag. Tot nu toe ben ik alleen maar tegengekomen dat het bij die opmerking blijft en slaat de organisatie niet door naar een regime waar mijn collega het over had.

Het brengt ook met zich mee dat het profiel dat er al is blijkbaar onveranderbaar is. Een ‘zo ben ik nu eenmaal’ gedachte. Een soort van onzichtbaar regime dat medewerkers zichzelf opleggen, zonder zich ervan bewust te zijn. En dat brengt een zekere starheid met zich mee.

Mijn collega had het goed gezien. We moeten opletten als het over ‘iets meer blauw’ gaat. Laten we kleurenschema’s vooral bespreken als het over de huisstijl gaat.